2012. július 28., szombat

A mai világ mikéntje, avagy lenne még mit tanulnod emberiség


(A következő cikkhez annyi közöm van, hogy szerzőjének én ajánlottam gondolatai leírását egy szövegbe és annak kirakását a blogba. Olvassátok hát sok-sok szeretettel Hornyák Georgina irományát. Csupa igazság.)

Felháborító, ami körülöttünk történik. Hol kezdődött? Hol rontották el? Kijavíthatjuk-e a hibát, és ha igen, mikorra sikerül?
Miért létezünk e Földön, ha nem jót teszünk, hanem csak olyat, ami nekünk jó?
Folytathatnám még a kérdések sorozatát, amiket senki nem tud egyértelműen megválaszolni. Csak próbáltam megfogalmazni csalódottságom, ami a felnőtté válás velejárója.
Maradj örökké gyerek! Ha ez nem sikerül, csak maradj tudatlan...
Persze akkor élve felemészt a körülötted lévő világ, mert tudatlanság boldogság, de naivitás is, amit úgyis kihasználnak.

Csak példákkal tudom szemléltetni a dolgot, mert számtalan igazságtalanság történik, amióta homo sapiens él e bolygón. Maradjunk a magyar viszonylatban, apró, de annál bosszantóbb dolgoknál:

- Csak mi fizettük ki a hitelt Amerikának, amit nem is mi vettünk fel, hanem az oroszok a
szocializmus idején. Csehország és Lengyelország azt mondta inkább, hogy bocsi, nincs pénzünk.
- A benzinárak fele adó... Ön dönt, eszik, vagy vezet!
- A távolsági buszjegyek árát emelik, hogy az emberek inkább vonatozzanak. Még véletlenül sem csökkentenék a vonatút árát, ami mindig késik, ráadásul ocsmány az egész jármű.
- Malév-csőd...
- Demagóg szavakkal tömték a tudatlan népet, majd ahogy hatalomra kerülnek, pártállamot kreálnak lassan az országból.
- Persze kormányunk úgy döntött, hogy megint hitel kell az IMF-től, mert szegények vagyunk az amerikai hitel törlesztése miatt. Meg egyébként is.
- A legtöbb politikus, főként a hatalmon lévők azzal burkolóznak, hogy ők magyarok, és büszkék rá, nagydobra verik, és így értelmét veszti a hazaszeretet kifejezés! Ha kimész március 15-én kokárdával az utcára, megvernek. Mikor én csak azért szeretném hordani a kokárdát, mert szeretem az ebben tevékenykedő írók és költők műveit, és megtisztelem őket egy kis anyagdarabbal a mellkasomon. Nem szabad szeretned a hazád, ez a jobb oldali pártok szokása! A reformkorban még nem azt jelentette a hazaszeretet, hogy verjük a mellünk, hogy igen, magyarok vagyunk, hanem próbáltunk tenni is a fejlődésért.
- A rendszerváltás után az Európai Unió idejött az ígéreteivel, és befagyasztotta a mezőgazdasági termelésünket, hogy mi importáljunk, nehogy már saját lábon élhessünk. Fizettek a nem-termelésért, ami elsőre csábítónak tűnik. De ha nem teremtesz semmit, nem történik semmi, nem lesz miből élned! Ha kilépnénk az Unióból, 20 év alatt fellendülne az ország mezőgazdasága és ipara. Elkezdenénk újra termelni, megnyitnánk a gyárakat, nem szorulnánk importra, sőt! Exportra is futná. Magyar paradicsom, tej, bor, minden finomság, üvegházak és genetikai állomány megváltoztatása nélkül. Ráadásul termelés nélkül, importtal nincs bevétel, csak kiadás, így megy tönkre egy ország.
Már Kölcsey is megmondta: „Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derűl!” A reformkorban is ez volt a baj, most is ez a baj. Közben eltelt kb. 200 év, és még mindig ugyanott tartunk, hogy sehol.
Ezek után még panaszkodnak, hogy mindenki megy el innen, mert itt 47ezerből kell megélned. Minden hónapban azon kell aggódnod, hogy kijössz-e a pénzből, hogy kifizeted a rezsit, törleszted a hitelt, eszel valamit, és talán veszel egy cipőt, hogy ne mezítláb kelljen közlekedned az utcákon.
Világviszonylatban az már csak slussz poén, hogy a rák ellenszere már megvan, csak a kapitalizmus elvei alapján az a módi, hogy vedd a gyógyszert, járj orvoshoz, járj kemoterápiára, így többet fizetsz. Valamint már minden technológia megvan a környezetvédelemre, csak még nem mutatták be a nagyközönségnek, mert a szelet nem tudják megadóztatni. Tönkreteszi a Földet a pénzéhes felső tízezer csak azért, hogy az ő porszemnyi életük több legyen egy Ferrarival. Miközben a Föld már milliárd évek óta létezik, és még létezne is, ha nem lenne a kapitalizmus, ami tönkretesz mindent alig 50 év alatt.

Csak azért nem ugrottam le egy hídról, hogy olyat tegyek, ami kicsit gátolja azt a sok idiotizmust és kapzsiságot, ami már 5000 éve megy az emberiség által. Csak ha egy kicsit elgondolkodsz, hogy a világ merre tart, észbekapsz, és rájössz, hogy ezen változtatni kell!
"Az igazságból elveszett az I" -Hofi Géza


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése