2012. július 11., szerda

Déjá vu...az egyik legönellentmondásosabb érzés


A Déjá vu érzése egy számunkra misztikus jelenségként hat, a titkos jelenség, mely nem leplezi magát, hanem nyíltan tapasztalhatja bárki, mégis képes volt mindeddig kicsúszni a józan ész, és racionalitás karmai közül. Mi a Déjá vu? Miért van? Mi a célja? Mi okból? Ki által? Mi által? Ezen kérdésekre keresünk választ a posztban, terítékre kerül vallásos, és tudományos magyarázat egyaránt.

A Déjá vu franciául azt jelenti, hogy "már láttam". Az elnevezés Émile Boiractól származik, de persze előtte már mások is felfigyeltek erre a jelenségre. Ha valaki átéli, úgy érzi, mintha az adott szituáció már megtörtént volna vele.Mindez furcsa ködbe burkolózik, hiszen abban a pillanatban teljesen biztos abban, hogy mindezen már átesett, de utána, ahogyan telik az idő, már bizonytalanabb. Ráadásul nem képes az adott személy felidézni, hogy mikor is történt ez vele már máskor is, és azt sem, hogy most miért történt meg, és mi váltotta ki benne mindezt.

Nos, mik lehetnek az okok? Általában azt mondják, hogy azért éltem már én ezt át egyszer, mert előző életemben már mindez megtörtént. Ez tulajdonképpen a reinkarnáció tana, ezzel az az egy bajom, hogy miért történt meg megint, és akkor miért éljük át újból és újból ugyanazt az életet?
Persze, akkor már lehet mondani, hogy nem pont ilyen volt az előző életünk, csak hasonló és véletlenül megint belekeveredtünk egy ilyen szituációba, emiatt van Déjá vu érzésünk. Ez végül is korrekt.
De ha már a karmát is belekeverjük, akkor megint katyvasz az egész. A karma ugyebár azt mondja, hogy ha rosszat cselekszel, akkor rossz történik veled, de ha elkezdesz jókat tenni, jót is kapsz a Természettől/Istentől/Természetanyádtól stb. ( Érdeklődőknek ajánlom a Nevem Earl c. sorozatot a Comedy Centralon.) A reinkarnáció legjobb tudomásom szerint magába is foglalja a karmát, tehát ha előző életedben rosszat tettél, akkor most rosszak történnek veled, illetve előző életed hibáit most kell jóvá tenned. Ezzel az a problémám, hogy az ember nem emlékszik előző életére, ha volt neki, tehát nem tudja mit is kellene jóvá tennie. Viszont itt a Déjá vu-t el tudom képzelni, mint riasztójelzést, ami az oldaladba bök, hogy " Na, most figyelj, ezt gondold át és cselekedj helyesen!" Csak kérdés, hogy mit kellene jóvá tennem akkor, ha a Déjá vu-m épp jégkorong meccs, vagy Csillag Születik nézés közben jelentkezik.
Ha ismered a Mátrix című filmet, akkor tudhatod, hogy azért van Déjá vu, mivel átprogramozták a virtuális valóságot ( Mátrixot), amiben az emberek úgy élnek, hogy nem is tudnak róla.
Lehet azért van Déja vu, mert Isten látott valami vicceset, ezért visszatekeri a világot, hogy megmutathassa a haverjainak is.
Tudományos szemmel azt mondanám, hogy a Déja vu érzésének oka a késés. A két szemünkből jövő információ eltérő sebességgel érkezik be, ezért kétszer dolgozzuk fel ugyanazt, így úgy hat, mintha már megtörtént volna. Meg is történt, csak az agyunk számára kétszer is. A Déja vu érzését előidézték kutatók hipnózissal is, sőt még egy vak emberen is, halláson, szagláson és tapintáson át. Tehát ez a misztikus érzés lehet, hogy csak egy egyszerű információfeldolgozási, vagy memóriazavar. De az ember ugyebár szeret a babonák világában élni, és készséggel is állít elő újakat. De mindezek nem 100%-osan bizonyítottak.

Tehát mindent összevetve a Déjá vu egy mindenki számára elérhető érzés, amiről még sem tudunk semmi pontosat. Az emberek már századok óta tapasztalják, és akárhányszor is élik át, mindig elvarázsolják őket, de idővel visszatér a realitás a fejükbe. Nem tudják érzéseiket megfogalmazni, csak abban a pillanatban, amikor átélik, ami szintén egy szavakkal megfoghatatlan jelenség, szóval csak önmaguknak képesek úgy-ahogy magyarázatot adni, ami persze bizonytalan, és számukra sem világos. Ezért mondom, hogy ez egy nagyon önellentmondásos érzés.


De mi lenne az igazi Déja vu? Ha úgy éreznéd, hogy ezt a cikket már olvastad egyszer....

Frissítés: F.M. (rádió) barátom szerint a Déjá vu jelentheti azt is, hogy sorsod szerinti helyen vagy, vagy éppen azt teszed, amit a sorsod előírt.

Frissítés 2: Este eszembe jutott egy újabb lehetséges magyarázat... a Rejtély (Fringe) című sorozat szerint, ha Déjá vu-t élünk át, akkor helyet cserélünk a párhuzamos univerzumban található énünkkel, és azt látjuk, amit ő.

2 megjegyzés:

  1. ide kellett volna a fekete macskás kép. Az volt a hiba a mátrixban

    VálaszTörlés
  2. Igen, de a migrénes nő valahogy jobban bejött. :D

    VálaszTörlés