2012. július 6., péntek

Párhuzamos Univerzum sorozat 1.Rész: Piros és Zöld vagy Zöld és Piros?




Elgondolkodtatok már azon, milyen lenne egy párhuzamos Univerzumban az élet? Ezzel az egyszerű kérdéssel egy sorozatot kívánnék elindítani, melyhez meghatározatlan periodikus időben írok további részeket.

Első részünkben egy egyszerű "problémával" foglalkoznánk. Mi történne, ha a világban minden piros zöld lenne, és minden zöld piros? Helyesbítve, ha a párhuzamos világban. Milyen lenne, ha átkerülnénk abba a világba?

Először is nézzük meg, mi is a szín. Sokan mondják, hogy színek nincsenek, mivel csak az agyunk hozza létre. Valahol igazuk van, de ezzel vitatkoznék. A fénynek fizikailag is van színe(úgy értve, hogy más tulajdonságú fényhullámnak más a színe), az más kérdés, hogy az általunk érzékelt árnyalatot már az agy határozza meg. Mitől piros a Mikulás sapkája? Attól, hogy a piros színért felelős fényhullámhosszot veri vissza. A lényeg tehát, hogy az alap fény felbontható hullámhossz szerinti fényhullámokra, és ezek különböző színeket produkálnak. Minden hullámhosszt mi sem érzékelünk, pl. az infravörös és ultraibolya tartományt. A fekete minden hullámhosszt elnyel, ezért is fekete, sötét. Nem hiába hívják színgyilkosnak. Ezért láthatatlan számunkra az űrben a fekete lyuk is. Létezésére a gravitációs hatásából lehet következtetni, miként hat más égitestekre, illetve ha kvazárokról (galaxisok magjáról) van szó, akkor igen látványos folyamatokat bonyolít le. Két irányba lövi ki az anyagot, ezt jetnek nevezik, valamint forró nagy mennyiségű anyagfelhőt keringet maga körül és szívja azt be.

De már kicsit elkalandoztunk, így gondoljuk el, milyen lenne átkerülni egy párhuzamos Univerzumba, ahol fel van cserélve a két szín.
Feltűnhetne, hogy a zászlónk másképpen néz ki. Piros-fehér-zöld helyett, zöld-fehér-piros lenne. Az olaszoknál szintén megváltozna kicsit a zászló.
Ha megkínálnának minket vörösborral, akkor feltűnne, hogy az arrafelé zöld bor. Egy nem odavaló kívülálló (kívülállónak fogom az odaérkezőket mostantól nevezni) alighanem visszautasítaná, ha megmutatnák neki. Undorodva nézne rá mondván, hogy penészes a bor.
Meglepődne viszont a penészes kenyéren, ami nem zöld, hanem piros. Netalán vérzik a kenyér? Az itteni kereszténység nagy hasznot húzhatna belőle, hiszen a kenyér Krisztus teste, a penész meg a vére lehetne. Lehet, hogy penészes kenyeret enne mindenki a szertartásokon.
De ne feledjük, hogy az ottani kereszténység ezt nem tenné meg, mivel náluk természetes, hogy a piros penész a penész, és a vér nem piros. Ott a vér zöld lenne! Egy paranoiás kívülálló meglepődne, és azt gondolná, hogy mindenki földönkívüli és összeesküdtek ellene, vagy textúra hiba van a Mátrixban.
Az élővilág másképpen nézne ki, az átlagos növény szó alatt növények pirosak lennének. Azért mondtam, hogy átlagos növény, mivel ma is vannak növények, melyek vörösek. Példa rájuk a vörösmoszat. De az élősködő növények se mind zöldek, a sárga aranka pl. sárga...akármilyen nehéz is elfogadni ezt. De ez nem minden. Ha piros lenne a növényzet, az állatok is pirosas árnyalatot vennének fel azért, hogy beleolvadjanak a környezetbe. Persze léteznek ma is vörös színű állatok, de a Párhuzamos Univerzumban megfordulna az arány. Számunkra ez furcsa lenne.
A naplemente zöld lenne, ahogyan az elégő aszteroida is, amint belép a légkörbe. A tábortűz is zöldes árnyalatot venne fel, melyről egy kívülálló azt hinné, hogy épp valamilyen festett anyagból veszi "tápanyagát".
Az orrcsepp kupak teteje piros lenne, a Ferrari pedig zöld. A Mikulás ruhája zöld volna, amiről mi azt hihetnénk, hogy környezetbarát, de az ottani világban a Green Peace is Red Peace.
A Red Bull egyébként Green Bull, az albínók szeme meg zöld lenne. A Red Hot Chilli Peppers alighanem Green Hot Chilli Peppers volna.
A vulkánok zölden izzanának és zöld anyagot lövellnének ki, a Vörös Csillag zöld csillag.
A vörös óriás csillagok zöld óriás csillagok lennének.
Felcserélődnek a szimbólumok, amiket színekhez rendeltünk. A piros lenne a környezetvédelem színe, a zöld pedig az erőszaké. Figyelmeztetések, a tilalmak, az erotika, vöröskereszt mind zöld színű lenne. A vörösbegy zöldbegy volna. A vörösfenyő pedig zöldfenyő. ( Ez egyébként a mi világunkban jól is hangzik, tekintve, hogy zöld színű a tűlevele, de ott meg vörös színű lenne a tűlevél.
A Taurus együttes egyik híres dala a Zöldcsillag, a másik világban Vöröscsillag lehetne. De ott nem tudnák, hogy mindez mást jelent. Az éretlen gyümölcs ott piros lenne, de a kifejlett alma meg zöld. Az ottani zöldalma egyébként kifejletten piros lenne, kezdetben meg zöld. Ez hasonlít a mi pirosalmánkra. A Cannabis piros lenne, a menstruációs váladék pedig zöld. Nálunk a zöld szín a kereszténységben a megújulás és remény színét jelöli, náluk mindez piros lenne.

Ódákat lehetne még zengeni, de mindent nem akarok felsorolni. Úgy tűnik sikerült megoldani, hogy bárki írhasson kommentet a bejegyzés alá, így ha van észrevételetek, eszetekbe jutott még valami más, hogy milyen lenne a másik Univerzum, akkor írjatok. Nem harapok, mert most ettem melegszendvicset, amin a Párhuzamos Univerzumban zöld lenne a ketchup!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése