2012. július 7., szombat

mi az az idő, és ha nincs, akkor mért van?

Egy film után megihletődve írom ezt a bejegyzést. Elgondolkodtatott...létezik-e idő, és ha van, akkor gyors, vagy lassú, megfelelő mértékegységek használunk-e és, hogy hogyan csinálják a konzerv főtt kukoricát?
Igazság szerint az utóbbi kérdésen már hónapok óta töröm a fejem, de egyszerűen nem bírok rájönni...Biztosan valahogy lemorzsolják, de nem száraz, úgyhogy nem tudom azt mivel végzik. És vannak a konzervben gyakran olyan darabok, amik gyökerestül jöttek ki a kukoricacsőből. Na mindegy. Térjünk vissza az idő létének kérdésére.
Végül is minden csak viszonyítás kérdése: a világegyetem időmértékéhez képest légypiszok ami itt a Zz9 plurális z alfa szekcióban (más szóval, a Földön) történik. De ott van például a Biblia. Ne mondja nekem senki, hogy Jézus születése előtt 600 évekig eléltek az emberek (lsd. Noé)...Az ám nagyon sok idő...10 perc a mostani melegben is sok...de hatszáz év!? Nem gyanús ez egy kicsit? Nincs fejlett orvosi ellátás, csak gyökerek, gyógynövények meg csodatévők...majdnem biztos vagyok benne, hogy a halva születés rátája is az egekben volt...És mégis, 600 évig?
De ez sem haladja túl a Gyűrűk ura időviszonyait: Elrond ugyanis azt is elmesélte, hogy x ezer éve (bocs a rajongóktól, folyamatban van a végig olvasása...de tényleg!) ott volt, és látta, miként veszett el a gyűrű. (a film már megvan...)Vagy vegyük Zsákos Bilbót...A száztizenegyedig születésnapján úgy ugrándozott, mint...hogy csak na...bár ezt betudhatjuk a gyűrű hatásának. Igen. Ez nem volt erős érv.
De! Kanyarodjunk vissza a témára, amit az elején megjelöltem: idő! Mi van akkor, ha igazából az egész világ, amiben élünk csak egy burok, és ahogy a hinduizmusban vallják, a Mája fátyla választ el bennünket az igazságtól. De ez már megint egy másik téma.Lehet, hogy a korábban említett fátyol mögött már 39420 van, vagy máshogy mérik az időt, és éppen Kacsa van. Sose lehet tudni.
Az biztos, hogy most egy kicsit áll az idő és a levegő. Fülledt időjárás és várakozással teljes időszak telik most, az összes, velünk együtt érettségizettek számára.
Mára befejeztem. Nem vagyok túl összeszedett. De majd igyekszem legközelebb!

6 megjegyzés:

  1. A 600 éves embereket azzal magyarázzák, hogy Ádám és Éva tökéletes volt, semmilyen genetikai hibájuk nem volt. A bűnbeesés azonban maga után hozta a betegségeket, köztük a genetikait is,és ahogyan egyre több lett az ember, egyre inkább felerősödtek a genetikai betegségek, ergo csökkent a várható élettartam, és így eljutottunk odáig, hogy most már csak 50-100...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A különböző vírusok terjedése és a mérgező növények megevése nem genetikai alapon történik...

      Törlés
  2. Genetikai hibák miatt megjelent az öregedés és a halálozás...
    A vírusok és bacik, és egyéb versengések, ragadozások, parazitizmus megjelent az állatvilágban atótl a ponttól, hogy bűnbeestek az emberek...ne keresd a logikát

    VálaszTörlés
  3. Ádám és Éva nem bizonyítható (ezer bocsánat a mélyen vallásos Biblia hívőktől)...az egyháznak szüksége volt valamire (akarom mondani kereszténységnek)amíg nem jöttek rá a tudományos magyarázatra. Szerintem sok hívő ember van aki elfogadja a fejlődéselméletet. 600 éves is lehetett Noé, amennyiben máshogy mérték az időt (amit kétlek, mivel gondolom némileg akkor is évszakokhoz köthették az idő múlását). (Bár nem biztos, hogy mérvadó a véleményem, mert szerintem mese az egész...) És nem Ádám és Éva a kérdés, hanem egyáltalán az a mozgató ami miatt az első sejt kialakult...
    Egyébként az idő pedig...Filmeket mondanék: Az órák, Mr Nobody, Lopott idő
    És bocsi, hogy itt belekontárkodtam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem kontárkodtál bele, köszönjük a hozzászólást, kedves bogyó :é

      Törlés
  4. Nyugi, engem biztosan nem sértettél meg ;)

    Nem hinném, hogy úgy kéne keresni a választ, hogy az első sejt hogy alakult ki...egyrészt inkább azt kéne kutatni, hogy mi volt az Ősrobbanás előtt.
    Másrészt nem hinném, hogy ha létrejött az élet, akkor az egyetlen élőlényből lenne. Az más kérdés, hogy azóta valószínűleg csak egynek az ősei maradtak fenn. Azt, hogy hogyan jöhettek létre az első élőlények, kémiai törvényszerűségekkel jól magyarázhatóak. De még így se jutottak a tudósok nagyon előre az abiogenezis témában.

    VálaszTörlés