2012. október 13., szombat

Hipermnézia- a mindenre emlékezés átka

Az emlékek menedzselését nagyrészt a Hippocampus végzi
Mindenki számára ismeretes az amnézia, amikor bizonyos dolgokra, vagy egyáltalán semmire nem emlékszünk életünkből. A memóriának viszont létezik egy totál más végkifejlete is, amikor mindenre emlékszel. Ez a hipermnézia, a világ egyik legritkább betegsége.

Miért mondom, hogy ritka? Eddig, ha jól tudom összesen 4 embernél diagnosztizálták ezt a problémát, és valószínűleg az egész Földön kb. 20 ember szenved ebben a betegségben. Habár sokan mindent megadnának azért, hogy mindenre emlékezzenek, és ritka jó memóriájuk legyen, a hipermnéziások azok, akik mindent megtennének azért, hogy alig emlékezzenek valamire.

A probléma az agyban keresendő persze, úgy néz ki nagyon nem működik az emlékeket törlő mechanizmus. Sokat vizsgálódtak már az üggyel kapcsolatban, valószínűleg egy fehérje alul termelése okozza a gondot. Ha a fehérjéből sok van az adott egyén fejében, akkor nehezebben képes tanulni. Egerekkel folytattak ez ügyben kísérletet.

A hipermnéziának köszönhetően az emberek egész életük minden percére emlékeznek...nagyon is jól. Ha mondunk nekik egy dátumot és egy órát, percet, ők tudják mit csináltak, milyen ruhát hordtak, milyen volt az időjárás, hogy érezték magukat akkor. Ódákat tudnak zengeni egyetlen percről is, mely több mint 20 éve, vagy még régebben történt meg velük. Ez lehet hasznos, de egyébként nagyon rossz. Mentálisan kikészíti őket. Tűélesen emlékeznek minden pillanatra, így minden rosszra is. Családi tragédiákra, halálozásokra, cikis, égő helyzetekre, traumákra, bántalmazásokra. Önmaguk gondolatainak nem képesek gátat szabni, és sajnos kontrollálatlanul törnek elő az emlékeik rohamszerűen. Állandó félelemben élnek, mert bármikor beugorhat egy rossz emlék, és főleg, hogy ettől rettegnek, még csak rosszabb lesz a helyzet.

Nem is akarom túlspilázni a dolgot, ne legyetek hipermnéziások! De ezt nem Ti döntitek el, hanem az agyatok, hogy mikor is kattan be halálotokig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése