2012. október 7., vasárnap

Föld - Az élőhalott bolygó


Föld. Az egyetlen ismert bolygó, ahol élet található. Még...mert lett egyszer az ember.

A bolygók nagy része rideg, kietlen, számunkra barátságtalan hely. Nincs ez másképp az aszteroidákkal, üstökösökkel sem. A csillagok, fekete lyukak, neutroncsillagok és társaik szintén károsak lennének az egészségre. Bár tény, hogy mértek már 26°C-os barna-törpét és azt lehet kibírnánk hőmérséklet szempontjából, de nincs ott semmi, csupán anyag, és erős gravitáció, aminek hála valószínűleg a fejünk pillanat alatt keresztülutazna a testünkön.

A mi bolygónk nagyon speciálisnak mondható. Épp megfelelő távolságra található csillagától, így se nem forró, se nem hideg a felszíne. A Nap pedig olyan típusú csillag, melynek mérete lehetővé teszi hosszú életét, és így esélyt és időt ad a földi bioszférának, hogy kifejlődjön. A Naprendszerben gázóriások keringnek, akik kiszűrik az üstökösök és aszteroidák nagy részét, így kevesebb pofont kapunk. A Föld kellően könnyű ahhoz, hogy a hidrogén és hélium elszálljon, de a többi fontos gáz megmaradjon légkörében. Idővel szert tett egy holdra is, a Holdra, mely szintén védőpajzs, valamint lassítja a Föld forgását, stabilizálja pályáját, csökkenti a viharok erősségét (a Coriolis-erővel áll kapcsolatban mindez). És természetesen az élet szempontjából az egyik legnagyobb kincs, hogy folyadékfázisban van meg a víz. Az élet általános közege, nagyon fontos.

A víz körforgása különböző kémiai és fizikai és biológiai reakciókat indítottak el. Egyedi időjárás, megannyi szerves és szervetlen anyag, valamint élet jellemzi. Mindezek nagyon bonyolult hálózatokat alakítanak ki, nem tudjuk számításba venni az összes állandót, mi csupán annyit látunk, hogy az élet zajlik, az időjárás változik, bolygónk szemgyönyörködtető helyenként és az RTL 2.

De egyszer csak lett az ember. Eleinte nem volt gond, mint az összes többi élőlény terhelték a környezetet. Csak hogy az ember kultúrájában alapvető az eszköz. Ehhez pedig nyersanyag kell, nyilván a környezetből. Még néhány dárda és kőszerszám belefért. De már 10 ezer évvel ezelőtt  is olyan nagy hatást gyakoroltak az élővilágra, ahol éltek, hogy nagyon. Nem csak egy fajt pusztítottak, vagy sodortak a kihalás szélére őseink azóta. Mamutok, gyapjas orrszarvúak, barlangi medvék, dodók, emuk, erszényes farkasok, megannyi növényfaj, komplett élőhely, és lassan már az RTL helyét is átveszi, az RTL 2.

Minden élőlény terheli a környezetét, a baj csupán ott van, hogy az ember más. Az ember sokkal nagyobb mértékben, ráadásul olyan anyagokat vagyunk képesek létrehozni, melyek nem természetesek, így nagy részük nem bomlik le, mi meg nem bontjuk le, mert drága volna. Nem minden fenyőfán terem radioaktív urán, de még a medve sem pet palackból van. De az a baj, hogy a sirályok már igen, csak nézzétek meg ezt a képet.
Ez csak apró kár ahhoz képest, amiket teszünk. Összeszedik ezeket a vackokat, és belehalnak abba, hogy már több bennük a műanyag, mint a madár. Így már nem lesz többé a madár az ász.

Egy sor olyan vegyianyagot termelünk, mely mindenkire káros. Az állatokra. A növények betegek lesznek. Az ember pedig hogy megússza elkülöníti valahova a veszélyes hulladékot. Hova? Az állatok és növények nyakába. A gombák és mikroorganizmusok sincsenek mindig veszélytelen állapotban, bár rajtuk kevésbé látszik meg a hatásunk, főleg mert annyian vannak.

Ahhoz képest, hogy az ember általánosságban a legokosabb fajnak gondolja magát, igen csak felelőtlen. Sokan csak azt mondják, hogy az ember azért emelkedik ki a többi lény közül, mert van öntudatunk. Nos, úgy néz ki sokat érünk vele, mert nem csak másokat büntetünk jelenlétünkkel, hanem önmagunkat is. Olyan társadalmi rendszerben élünk, ami a vágyak kielégítését óhajtja végrehajtani, minden áron! Nem számít, hogy közben elfogy alattunk a Föld. A vezetők önzők és kapzsik (mert végül is csak ilyenek lehetnek igazi vezetők) és ha van is egy kisebb csoport, kik javítani akarnak a Föld minőségén, a vezetők nem fogják ezt segíteni. Tipikusan ilyen a károsanyag-kibocsájtás a levegőbe. Voltak konferenciák, melyeknek célja az volt, hogy csökkentsék mindezt, viszont azok, akik a leginkább tehetnek minderről, nem fogják fő bevételüket visszavetni csak azért, hogy néhány állat jobban legyen. (Most név nélkül az USA-ra gondoltam.) Ráadásul az erdőket is írtjuk szép számmal, pedig ők tisztíthatnának a levegőn. Mindent beépítünk, amit csak lehet, mert lassan nem férünk el. Még szerencse, hogy a Holdon meg a Marson nincs élet, így nincs mit elrontani, ha odáig jutunk.
A fenntartható fejlődés egy mese, csak törekedni lehet rá, de elérni nem. A lényege az lenne, hogy úgy fejlődjünk, hogy az utódnemzedék ne szenvedjen bármilyen kárt a mi fejlődésünkből. Pedig fognak.
Nem csak fájdalmasan hülyék és felelőtlenek vagyunk, hanem veszélyesek is. Egymást írtjuk, mert a másiknak olyanja van, ami nekünk is, csak vegyük már el az övékét. Egymást írtjuk, mert az a nép mást gondol a világról, más a vallása, és nekünk az istenünk azt parancsolta, hogy akkor öljük meg őket. Egymást írtjuk a pénzért, meg azért is, hogy elvehessük más területét és mi szennyezhessük azt. Lassan minden negyedik amerikai garázsban lesz egy atombomba. Hiszen már annyi van, hogy legalább 10-szer elpusztíthatnánk a Föld minden porcikáját, és még a Naprendszer néhány más objektumára is jutna egy két ajándék a földi "Paradicsomból". Greetings from Earth

Olyanok vagyunk, mint a kisgyerekek, akik mindent meg akarnak kapni, és amíg nem lesz a kezük között, képesek vagyunk bármit feláldozni, bárkiben kárt tenni, csak hogy nekünk legyen jó. Persze ha először komolyabban beüt a balsors, akkor már mindenki vagy nyígni fog, amiért nem tettek semmit, mikor még lehetett volna, vagy ami szerintem valószínűbb, ujjal mutogatnak egymásra. Pedig ha mindenki magára mutogatna, könnyebb lenne. De az ember arrogáns, saját hazáját, csoportját, csapatát nem fogja hibáztatni, mert ők a legjobbak és más a rossz.

"-Az én vallásom a legjobb!
-Miért?
-Csak!"

"- Mindörökké DVTK!
-Miért?
- Csak!"

És mi az, amit hallani nem fogunk? A következő.
"-A mi bolygónk a legjobb, éljen a Föld, védjük őt!
-Miért?
-Csak!"

Az a baj, hogy nem csak önmagunk alatt vágjuk a faágat, hanem az egész fa törzsét, tehát más levelek is veszélybe kerülnek miattunk. Ez már visszafordíthatatlannak mondható, illetve nem lenne az, de ahhoz elég sok embert meg kéne ölni.

Ha már voltunk olyan taplók,
Hogy elloptuk a bolygót,
Legalább viselhetnénk gondját,
És ne ássuk a sírját!

Tény, hogy előbb-utóbb megszűnik az élet a Földön, ha a Nap vörösóriás ciklusba ér, viszont így tényleg előbb lesz, mint utóbb. De, a Föld egyenlőre szerelembe esett az emberiséggel, és még ki kell hevernie minket. Mi vagyunk a drog a Föld szervezetében.

Már kezdem érteni, miért nem találunk olyan legendás lényeket, mint a Yeti, Nessie, Chupacabra, és egyéb mitikus lények. Valószínűleg ők a legokosabbak, mivel elbújnak előlünk. És mind tudjuk mi történne, ha egyszer előkerülnének. Nem ők boncolnának fel minket.

Végezetül mutatnék egy videót arról, hogy mit teszünk épp tönkre, ami nélkülünk is tökéletesen üzemel.

                                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése