2012. szeptember 15., szombat

A kapcsolat, avagy hogyan kössük össze két ember elméjét?



Ma azon gondolkodtam, hogy vajon mi történne, ha összekötnénk két ember agyát?Sokatoknak két dolog juthat eszébe: ez gonoszság, kegyetlenség, valamint, hogy filmekbe illő eset lenne. Nem feltétlenül.

Először is, valóban két élő emberen kéne végrehajtani, de ha beleegyeznek, nem gonoszság. Bár a következmény lehet olyan durva, hogy belehalnak mindketten, de erre majd később térjünk ki.

Filmekbe illő volna? Nem! Elég lehet egy ponton is összekötni az agyat. Mondhatnánk, hogy a két koponyából vezessünk ki két axont, és azokat kössük egybe, de lehet elég lenne a kézfejből is. Akkor már összeköttetésben vannak az agyterületek. Kérdéses, hogy hogyan kössünk össze két neuront. Erre javasolnék egy hosszú csövet, ami tenyészhelyként funkcionál és a két test idegsejtje egy közegbe kerülve talán mesterséges kémiai ingerlés hatására kapcsolatba lépnek egymással. Mindez több-kevesebb időt vehet igénybe, szóval a két emberkének rá kell érnie, nem mehetnek el maratont futni, és el kell viselniük egymást egy teremben. Aztán ha sikeres az agy összeköttetés, akkor másképpen is.

Na, de mi is lehetne a következménye egyfajta összekötésnek? Nehéz lehet megjósolni. Több dolgot sorolnék fel, ezekből néhány vagy bejön, vagy nem. Lehet, hogy több is egyszerre.

1. A két agy elektromosan túltöltené egymást. Gyakorlatilag kisülnének, még ha számunkra ez nem is látszana.
2. A két agy közül az egyik felülmúlná a másikat, és átvenné az irányítását.
3. A két agy megzavarodna és skizofrén hajlamokat mutatna mindkét személy.
4. A két agy (ember) gondolatban beszélgethetne egymással.
5. A két személy hozzáférne egymás emlékeihez, netán agyuk lemásolnák egymás emlékeit.
6. A két agy megléte egymás mellett felborítaná a hozzájuk tartozó test vegetatív funkcióját.
7. Ha esetleg rokonokat kapcsolnának össze, melyek közül az egyik amnéziás, esetleg Alzheimer-kóros, a másik agy genetikai, kémiai mintát szolgáltathatna a beteg számára, így az meggyógyulna.

Több nem jut most eszembe. Nos, itt vannak kockázatok, így először más állatokon kell elvégezni a kísérletet, pl. egereken. Ott kiderülne mi történik velük egy agyösszekapcsolás során, még az is, hogy a két agy lemásolja-e egymást. Az egyik egeret megtanítjuk valamire, a másikat nem. Ha a kísérlet után mindkét képes képes ugyanarra, akkor lezajlott egyfajta infromációcsere köztük gondolatban.
Egy ilyen kutatás morális kérdéseket vetne fel (persze az emberek esetében, nem az egerekében), így lehetne emlékeket lopni, vagy úgy működnénk, mint az Avatar című filmben az őslakosok...egymásra csatlakoznánk egy biológiai USB-vel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése