2012. szeptember 4., kedd

A tökéletes, mindentudó, mindenható lét lehetetlensége 1.rész


Előző bejegyzésem végén tett ígéretem fogom most beteljesíteni, és pár gondolattal igazolni a címet, avagy miért nem lehet valami/valaki tökéletes, mindentudó és mindenható, ahogyan azt főként a kereszténység állítja saját istenéről. Szakasosan fogom apró gondolataim megosztani, ma a tökéletesség kerül célkeresztbe.

Lehet-e valami tökéletes? Egyáltalán tudja valaki, mit is jelent az, hogy tökéletes? Az ember tudja mit jelent Isten tökéletessége? Én nem hinném, tehát feltehető a kérdés, miképpen is lehet dobálózni ezekkel a súlyos jelzőkkel?
Tegyük fel, hogy Isten tökéletes. Mit jelent ez? Azt, hogy csupa jó szándékú, és maga a Jóság? Ebben az értelemben Isten tökéletlen, hiszen hiányzik belőle egy sor más tulajdonság. Nincs benne gonoszság, nem szokott senkit sem átverni, nem képes hazudni. Ez nem tökéletlenség? Hiány és tökéletlenség.
Ha úgy nézzük, hogy Isten rendelkezik minden tulajdonsággal, amivel ember, (hiszen mégis ő általa jöttünk létre, tehát mi egy merőben új tulajdonságot nem alakíthattunk ki) akkor pláne nem tökéletes. Ebben az értelemben Isten nem csak jó, de lehet rossz is, hazudhat, elhallgattathat bizonyos tényeket, átverhet.
Meg tudja-e nekem bárki is magyarázni, mit jelent a tökéletesség? Meg tudja bárki magyarázni természetesen Biblia nélkül, saját gondolatokkal? Használhat Bibliát, de tovább nem fog jutni, és senki nem tud tökéletesen kielégítő választ adni egyik kérdésre sem. Lehet le van írva, hogy Isten tökéletes, de ezek csak szavak.
Alkossunk tökéletes gömböt. Kivitelezni nem fogjuk tudni, valami kis kidudorodás biztosan lesz rajta. Most pedig elméletben alkossunk tökéletes gömböt. Sikerült! De inkább mégsem. El tudja valaki képzelőerejével képzelni a tökéletes gömböt? Nem! Csupán a szavak szerint létezik a tökéletes gömb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése