2013. augusztus 21., szerda

"Skizofrén" madarak

Ma tanulmányaim során belebotlottam egy érdekes ténybe, szóval gondoltam megosztom veletek, mitől is lehet egy énekes madár "skizofrén". 




Épp a madarak légzőrendszeréről volt szó, és mint tudniillik a madaraknak nem csak egy darab gégéjük van. Náluk a légcső (trachea) kezdetén található egy felső gégefő (larynx) [tulajdonképpen megegyezik a mi gégénkkel azzal a különbséggel, hogy ők nem képesek ezzel hangot kiadni] és nekik pluszban található lentebb egy alsó gégefő (syrinx) is, ott, ahol a légcső két főhörgőre válik szét. Madaraknál ez a hangadás szerve, és az énekes madarak körében a legfejlettebb a felépítése.

Hogy is néz ki ez a szerv? Mint a kép is mutatja, a két főhörgőre való ágazásnál helyezkedik el. Mindkét oldalon található 1-1 belső és külső hanghártya. Ezeknek a különböző mértékű szűkítésével vagy tágításával különböző magasságú hangok produkálhatóak. Az átmérő állítását izmokkal lehet végrehajtani. Minél feszesebb a két hártya, tehát ennél fogva szűkebb a kiáramló levegő számára átjárható rész, annál magasabb a hang, és minél ernyedtebb, tágabb az átjáró, annál mélyebb a hang.

És most jön a lényegi rész: Látunk két darab főhörgőt, mindkettőben található olyan terület, mely képes hangot képezni. A madarak pedig a két oldalon elhelyezkedő átmérőt külön-külön képesek szabályozni, tehát egy jóravaló énekes madár képes egyszerre kétféle hangot is kiadni.

Magyarán egy duettet énekelhet saját magával....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése