2013. szeptember 28., szombat

Milyen színű a valószínű?

Jelenlegi cikkben egy sokat vitatott problémára szeretnék választ nyújtani, melynek tudása
No, melyik a valószínűbb?
előrébb nem viszi az emberiséget a fejlődésben, de talán hátrafelé sem.



Előfordult már veled is, hogy valakitől azt kérdezted, hogy "Milyen színű"? A válasz pedig az volt, hogy "Valószínű". Utána napokig forgolódtál az ágyadban, hiszen nem tudtad mihez kezdj ezzel a számodra rejtélyes jelentéssel bíró szóval? Akkor most jó helyen vagy.

Brit tudósok már évek óta próbálják megfejteni a dolgot, matematikusok egész hadát állították csatasorba, hátha megtudják milyen színű is a valószínű. Az egyik legeredményesebb (ám mégis sikertelen) kísérletsorozatuk nem várt felfedezéssel járt. A mázolóként diplomázó matematikusok különböző színű festékeket tartalmazó dobozokat számolgattak, és rájöttek, hogy gőzük sincs mi alapján dől el, épp milyen színű festék található egy-egy dobozban. Ezt elnevezték valószínűségszámolásnak.

Most, egy új ötlettel szeretnék előállni, mely a kudarcba fulladt kísérletet vinné tovább. A mázoló tudósok ott hibáztak, hogy minden egyes dobozt ugyanabban a környezetben vizsgálták meg. Azonban a következőt javaslom: különböző helyszíneken helyezzék el a dobozokat és hagyják ott pár napig. Később a tudósok menjenek vissza és gondolják át az életüket...vajon a dobozban lévő festék milyen színű?

A válasz: valószínű! Na, de mit jelent ez? Mikor mit. A valószínű teljesen szubjektív. Ha a környezet egy fekete lyuk, akkor a festék színe fekete. Ha a környezet erdő, akkor a zöld. Ha a környezet a tóparton van, akkor kék, ha pedig tengerparton, sárga.
Tehát bátran mondhatjuk, hogy valószínű, hisz ilyenkor az ember arra a színre gondol a leginkább, ami legnagyobb valószínűséggel megtalálható az adott környezetben. KÖRNYEZETBEN, de nem HELYISÉGEKBEN! Ez nagyon nagyon cseles dolog. A szobákkal vigyázni kell, hiszen előfordul, hogy kék falú szobában barack festéket találunk. Miért? Mert épp átfestés alatt áll a szoba.

Ennyi, jó hétvégét!
Köszönet nővérkémnek, aki megihletett :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése