2013. február 21., csütörtök

A 22-es csapdája

Sajna mostanában nem igazán jut eszembe értelmes téma, de azért egy ilyen kis szösszenetet feldobok már hobbi szinten. Holnap meg megpróbálom majd kivesézni azt, hogy miképpen tükröződik az Univerzum peremén a Világban eddig megtörtént összes esemény. De addig érjétek be ezzel.

A 22-es csapdája egy olyan helyzet, melyben minden cselekvési lehetőség negatív eredményt hoz. Ez egy teljesen logikus szituáció, amiből nem igazán van menekvés. Gondolom egyfajta paradoxon. Mutatok hát egy példát, mely A 22-es csapdája című regényben található. Idézek, mivel agyhalott vagyok, és nincs elmém most mondatokat alkotni.

„Csak egy csapda volt, és ez a 22-es csapdája volt, amely leszögezte, hogy bárki, aki közvetlen és valós helyzetben saját biztonságára gondol, az döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot. Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelését, de ha kéri a leszerelését, akkor nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető. Orr lehet őrült, ha további bevetésekre megy, és lehet egészséges, ha nem megy. Ha egészséges, akkor viszont mennie kell. Ha megy, akkor őrült, és nem kell mennie; de ha nem akar menni, akkor egészséges, és mennie kell.”

Ha valaki gondolkodik rajta, szerintem létre tud hozni ilyen logikai csapdát. Egy barátom mondotta a következőt: Tapasztalat kell ahhoz, hogy felvehessenek dolgozni egy adott helyre, de dolgoznod kell ahhoz, hogy tapasztalod lehessen.

Kicsit elgondolkodok most, hogy az egész 22-es csapdája dolog nem tautológia-e, de ilyen "kipihent" aggyal nem tudok rájönni a válaszra. Szóval további szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése